Vælg en side

Nordvestfyn 1

Indeholder historier fra det nordvestfynske område

Likvideringen af en stikker

Gestapo og danske stikkere er ved at optrevle den vestfynske modstandsbevægelse i månederne før Anden Verdenskrigs afslutning. En gruppe frihedskæmpere fanger Gestapos mand og har kun et valg. De fanger Gordon Torp og dømmer ham til døden.

Bladkrigen i Middelfart 1948-50

Vestfynske venstrefolk gik i efteråret 1947 til kamp mod egnens helt dominerende radikale avis, Middelfart Venstreblad. De oprettede deres egen avis, Middelfart Dagblad. ”Krig skal De få”, erklærede Johannes Nygård, Venstrebladets markante redaktør, og ignorerede den ny avis. Den fik fodfæste, men blev aldrig nogen trussel for Venstrebladet.

Den kolde krig ved Billeshave

Fra 1966-74 blev der bygget et olieberedskabslager på et stykke jord ved den tidligere herregård, Billeshave. Her blev opbevaret over 60.000 m3 olie og benzin. Det skulle holde Danmark i gang, hvis krigen kom. Der var meget tys-tys om koldkrigslageret.

Oliehysteriet i 1969

Vinteren 1969 var der olie i en af Strib Vandværks brønde og i tre private brønde ved Billeshave. Den nye olieberedskabslager blev mistænkt som synderen. Forureningen var en af de første, efter at man var blevet mere miljøbevidst, og den eksploderede i aviserne og hos myndighederne til en katastrofe. Den kom i TV-avisen og blev taget op i Folketinget, men blev til sidst en fuser.

Højskolen Brogården

I 1960’erne skabte en kreds af mennesker fra KFUM’s Sociale Arbejde med Knud Mortensen i spidsen en højskole, der skulle virke for værdige kår for mennesket i industrisamfundet. Ideen slog an. Først i 1970’erne voksede en ny og meget anderledes højskole op på en mark mellem Strib og Røjle.

Billeshavedrengene

Fra 1959 til 1985 fik drenge på vej ind i en kriminel løbebane en sidste chance på Billeshave. Et hold af pædagoger og faglærere forsøgte at hanke op i de unge. Det lykkedes for en del. Men klientellet blev mere og mere belastet. Tiden løb fra den institution, der med forstander Harry Mielche i spidsen var bygget op. Beboerne på Nordvestfyn mærkede også Billeshave-drengene på godt og ondt

De blå gendarmer på Strib

Fra 1886 til 1894 huserede en gruppe af konseilspræsident Estrups blå gendarmer i Strib. Middelfarts venstre-avis gjorde nar af godsejer-magthavernes politi. Gendarmerne løste de pålagte kontrolopgaver, men kedede sig tilsyneladende også bravt. De holdt f.eks. drikkegilder, og en stjal hyldebær hos en enke. En anden blev overrasket på et pigekammer.

Vestfynske bønders ægtkørsel i 1864

Mere end tusinde vestfynske bønder måtte tage deres tørn med militære ægtkørsler. Alene 37 bønder i Aulby, Kustrup og Staurby kørte knap 1000 kørsler med krudt og kugler, havre og brød, soldater og alskens militært udstyr. Vestfyn var bagland for de danske tropper i Fredericia. Der blev bygget magasiner og forsvarsanlæg ved Lillebælt. Der var mange soldater og flygtninge, der skulle have husly og mad. Vestfyn var mærket af krigen

Glad jazz i Strib i 1980’erne

En elinstallatør, en salgschef, en kunstmaler, en reservedelssælger, en øldepotbestyrer og tre højskolelærere blev til Papa Borres Jazzkapel, som skabte liv og farver i Strib.

Den kolde krig ved Billeshave

Fra 1966-74 blev der bygget et olieberedskabslager på et stykke jord ved den tidligere herregård, Billeshave. Her blev opbevaret over 60.000 m3 olie og benzin. Det skulle holde Danmark i gang, hvis krigen kom. Der var meget tys-tys om koldkrigslageret.

Bronzesværdene fra Røjle Klint

Betydningsfulde mennesker har befolket Røjlehalvøen i bronzealderen. Det viser flere fund, senest af to 3000 år gamle bronzesværd. Arkæologerne mener, at mulden gemmer flere interessante fortidsminder. Måske boede egnens høvding ved Røjle Klint.

Sjældent bronzesværd fundet i Strib

Vores forfædre ofrede sværdet til guderne for snart 3000 år siden. Hvordan krigerens sværd lige havnede på den matrikel, hvor Bjarne Hansen i dag bor, kan man kun gisne om.

Fantastiske flyvedage i Middelfart i 1911

I sensommeren 1911 besøger to flyvepionerer Middelfart. Tusindvis af mennesker ser med egne øjne det utrolige. Den første flyvning er noget af en fuser, men så indtager Svendsen og Severinsen luftrummet over byen. Ja, Svendsen flyver helt til Fredericia med verdens første luftpost.