Vælg en side

Personhistorier 2

Metaldetektormandens fortidsfund

Niels Martner har i et par år gennemtrawlet nordvestfynske marker med sin metaldetektor og fravristet den danske muld værdifuldt danefæ, sjældne mønter, smykker og en hel masse knapper.

I kløerne på brandkommissionen

I slutningen af 1800-tallet tager Peder Jørgen Poulsen en tur gennem det danske retsmaskineri. Sylow-kommissionen har fået til opgave at undersøge og om muligt at dømme i 150 henlagte brandsager. En af dem drejer sig om Peders gård i Viby på Vestfyn, der brændte den 19. april 1884. Byfoged og dr.jur. Sylow har stor succes med at få arresterede husmænd og gårdmænd til at tilstå – og brugte metoder, der hører hjemme i politistater.

Enken på fattiggården

Fattige måtte leve et hårdt og nøjsomt liv, selv om der sidst i 1800-tallet var sket forbedringer i fattighjælp og alderdomsunderstøttelse. Dorthe Maries fik 15 børn og levede sine sidste år på fattiggården.

Den cyklende jordemoder i Røjle

Jordemoder Karen Dorthea Andersen tog i 1902 imod 65 børn i Vejlby Kommune. Næsten alle fødsler forløb godt, men hun oplevede også ulykkelige udgange på det, man kalder lykkelige omstændigheder. I 1902 forærede en kreds af borgere hende en cykel, så hun lettere kunne tilse sine patienter.

8-årige Laurits til eksamen

To gange om året var der eksamen på skolerne for 120 år siden. Alle børn fik karakterer og sad i rækkefølge ved pultene efter karakterer, de dygtigste nærmest læreren. Vi følger Laurits og Niels Marinus på Vejlby Skole.

Karen på sindssygeanstalten

Karen Christensens liv var hårdt, og det påvirkede også hendes omgivelser. Men havde hun levet nogle årtier tidligere, havde det været meget værre. Sindssyge var blevet anerkendt som en sygdom, og samfundet tog vare på de ramte. Karen fra Vejlby tilbragte 57 år på Middelfart Sindssygehospital.

En Strib-piges erindringer fra Anden Verdenskrig

Erna Nielsen om hjemme-beskyttelsesrum, den hårde avisrute, gratis torsk og tørv i Lillebælt, børnesår og fnat samt en usædvanlig urinprøve.

 

Geografi og sang for livet

Hver anden dag fra 1928 til 1935 traskede Svend Sørensen fra Bakkegaard ad stien hen over markerne til Røjle-Taarup Skole. Enelærer Hornbeck lærte ham at regne, læse og skrive, indførte ham i bibelhistorie og danmarkshistorie. Han overhørte Svend og de andre poder i salmevers. Svend elskede at gå i skole. Det skyldes ikke mindst hans yndlingsfag: Geografi og sang, som satte spor i Svends liv.

 

Ploug Hansen – et liv i 1900-tallet

Han boede i mange år på Strib Landevej, sleb knive, lappede cykler og solgte honning efter et aktivt arbejdsliv.