Vælg en side

Bladskærende bier giver liv i min lidt vilde have

Nogle få, ret undseelige bier (se foto) bruger min blomstrende basilikum som spisekammer. Det er de særdeles velkomne til. Men hvad er det for en bi?

Gennem Naturbasen, vildebier.dk og ChatGPT (kunstig intelligens) kommer jeg frem til, at det formentlig er bladskærende bier af slægten Megachile, som der er 13 arter af i Danmark. I modsætning til honningbier, humlebier og hvepse lever de ikke i kolonier, men helt alene; de er solitære bier.

Når vejret om foråret bliver tilpas lunt, laver hver enkelt hunbi sin egen rede og står alene for yngelplejen. Hannens opgave er at finde en hun og parre sig – og så er hans rolle udspillet. Måske bor der bladskærerbier med reder i mit insekthotel. I hvert fald laver de reder i hulrum i træer og i jorden eller i et insekthotel.

Bladskærer-navnet kommer af, at de skærer runde stykker af et blad, som de bruger til skillevægge i cellerne i reden. I hver celle lægger hunnen et æg og et maddepot af pollen og nektar. Det skal larven leve af, når ægget er klækket. Larven forpupper sig og bliver til flyvende bier, både hanner og hunner, næste forår, hvor det hele begynder forfra.

Jeg har gjort min have her i Skovlunden lidt vild. I højbedene vokser nu flere slags vilde blomster og fire æbletræer. I et bed har jeg 12 forskellige krydderurter. De forskellige arter blomstrer på forskellige tidspunkter hen over sommeren og forsyner bier, sommerfugle, fluer og andre insekter med føde og giver et sværmende, flagrende og summende liv i min have.

Alt sammen godt for naturen og biodiversiteten og til glæde for mig.

07.07.24. Poul

Se også: Glæde blev til sorg – om mine humlebier – Poul C – Strib og Dronningeslottet – en hyldest til humlebier – Poul C – Strib