Vælg en side

Fisker Nielsen satte sin motorbåd på højkant

Ny detalje om Erik Brevings anden bådsænkning i 1958 ved Søbadet.

Af Poul Christensen

Fisker Christian Nielsen, Kongebrovej 40, i Middelfart må siges at være en selvsikker mand. Og det i sådan en grad, at han satte sin nye motorjolle på højkant, da kriminalpolitiet spurgte, om han ville hjælpe dem med at finde Erik Brevings båd Wingo på bunden af Lillebælt. Den var sunket den 29. august 1958 et sted ud for Søbadet.

– I får min jolle, hvis ikke jeg finder båden, sagde Nielsen til kriminalbetjentene.

Branddramaet på Lillebælt

Forhistorien er den, at Erik Breving på det tidspunkt var sluppet heldigt fra bådbranden natten mellem den 30. og 31. december 1957. Hans båd, Schott, brød i brand midt ude i Lillebælt ud for Gammel Havn. Da redningsbåden kom frem til den brændende båd, fandt man Erik Breving i vandet. I favnen havde han sin kones treårige søn, som var livløs. Genoplivningsforsøg mislykkedes, og de tre øvrige ombordværende på den natlige sejlads fra Bang Hansens bådværft på Kappelsbjerg omkom. Breving havde fastholdt, at det var et uheld. Det troede politiet ikke på, men de kunne ikke skaffe beviser, så Breving kunne sigtes for manddrab.

Breving havde fået udbetalt en større forsikringssum. Han levede i sus og dus og købte den ny båd, Wingo, og den sank sent om aftenen den 29. august 1958.

Jeg ved, hvor båden er

Igen ved denne anden sænkning var omstændighederne mystiske. Politiet troede ikke på Brevings forklaring om, at han tidligere på dagen ude på bæltet var ”stødt på noget”, som havde lavet et hul i båden. Derfor var det vigtigt for Middelfart Politis to kriminaloverbetjente Hartvig Johansen og Henry Larsen at finde båden, så hullet kunne undersøges.

Fisker Nielsens søn, Poul Nielsen, fortæller i dag en ny detalje om, hvordan man fandt Wingo. Han var dengang marinesoldat og har historien fra din far.

Politiet havde snakket med fiskerne og folk på Sildemarken. De mente, at understrømmen havde ført Wingo sydover. Breving havde også givet politiet ”gode råd”, men det var formentlig for at vildlede politiet. Den første eftersøgning med frømænd var resultatløs.

Næste dag opsøgte kriminalpolitiet fisker Nielsen, som lod betjentene forstå, at det med understrømmen var noget sludder.

– Jeg ved, hvor båden er sunket, sagde han, der var tredje generations Middelfart-fisker og kendte Lillebælts strøm- og bundforhold som sin egen bukselomme. Og så satte han sin jolle på højkant.

Bademester Aage Jeppesen ved Søbadet med det redningsbælte fra Wingo, som Breving brugte, da han svømmede i land om aftenen den 29. august 1958. (Foto: Jens Baagø, Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv)

Wingo lå i et hul

Den 3. september kl. 13.00 sejlede betjentene og Christian Nielsen ud på bæltet ved Søbadet. Med ombord på lodsbåden var også tre Falck-frømænd. Et stykke ude satte de en line ned på bunden, og frømændene fulgte linjen i det usigtbare vand. Der var ingen Wingo dér.

– Nå, Christian, nu mister du vist båden, sagde kriminalbetjenten.

Men Christian Nielsen vidste, at der en snes meter længere ude var et hul, og det var dér, båden måtte være.

Igen måtte frømændene ned på bunden af Lillebælt. De kunne ikke se noget i det grumsede vand, men kl. 14.40 stødte de på en båd i et hul i 40 meters dybde.

Wingo blev bjærget, og fisker Nielsen beholdt sin jolle og kunne fortsætte sit erhverv. Da Wingo blev undersøgt, blev det konstateret, at hullet var kommet af slag indefra.

Breving blev i marts1959 kendt skyldig i assurancesvig m.v. og igen dømt til psykopatforvaring.

Nogenlunde samtidig fortalte en af Brevings medfanger i Horsens Statsfængsel fra foråret 1956 noget interessant til kriminalassistent G. Mårtensson fra Rigspolitiets Rejsehold. Det førte til, at Rejseholdet genoptog efterforskningen af dramaet på Lillebælt natten mellem den 30. og 31. december 1957.

Middelfart Venstreblad den 4. september 1958.

 

Sænkningen af Wingo er udførligt omtalt i et kapitel i bogen ’Den fundendte forbrydelse’ fra 2017. Der er et begrænset restoplag af bogen, som nu sælges for kun 100 kr. pr. stk. Bestil her: https://www.poulc-strib.dk/bestil-bogen-her/