Vælg en side

Kronikker

Koppedød for 200 år sidenDer er intet nyt med at begrænse befolkningens frihedsrettigheder og bruge tvang, når epidemier truer folkesundhed og samfund. Sådan var det også godt 200 år siden, da koppeepidemier hærgede. Præsterne måtte efter 1810 ikke vie brudefolk, der ikke havde medbragt en vaccinationsattest eller kunne smøge ærmet op og vise ar fra vaccination eller selve sygdommen. Fokus på koppedød og vaccination i nordvestfynske Vejlby Sogn.
Drama på Lillebælt – Kriminalsagen Breving i Middelfart 1957-61. Der var koldt i Middelfart den 30. december 1957 lige før midnat. Flere mennesker på havnen så en båd i lys lue ude på Lillebælt. En mand i agterenden fægtede med armene og råbte: Hjælp! Toldbåden sejlede straks ud og fiskede manden op af det kolde vand. Under den ene arm havde han en lille livløs dreng.
Dansk politi- og retsvæsen for 120 år siden – Var Peder Jørgen Poulsen en udspekuleret brandstifter eller et tragisk offer?
Guldklumpen – Bedsteforældres lyksalige dage med ferierende børnebørn
Dronningeslottet – En hyldest til humlebier og vores mangfoldige og underfulde natur
Negerbørn i Tivoli – I 1905 kom Alberta og Victor, to børn fra de Dansk Vestindiske Øer, til Danmark. De fremmede skulle udstilles i Tivoli i København og holdt sommerferie i Staurby.
En fynsk krigssejler – Peter Thorgny Hansen fra Strib sejlede over 80 farlige konvojture under Anden Verdenskrig. Det mærkede ham for livet.
Husmand på 11 tønder land – Simon Hansen – og med ham tusindvis af andre husmænd – skulle i første halvdel af 1900-tallet arbejde hårdt for at få et livsgrundlag ud af de små landbrug. Husmænd er i dag historie.
Koldkrigsolielageret ved Strib – Under den kolde krig blev der bygget mange hundrede militære og civile anlæg. Blandt de civile var 18 olieberedskabslagre.
Ægtkørsel 1864 – Vestfynske bønder hjalp hæren med tusindvis af kørsler med krudt og kugler, havre og brød, syge soldater og officerers bagage samt alskens militært udstyr.
Enevældens sidste krampetrækning – For 120 år siden brugte konseilspræsident Estrup fra Højre sine blå gendarmer i kampen for at holde demokratiet nede. Venstreavisen Middelfart Avis gjorde nar ad gendarmerne.
Landbrug i Ørestad – Lidt af den gamle bondekultur har overlevet i et par generationer trods store omvæltninger i samfundet. Det glæder en gammel bondedreng fra Dræby.