Vælg en side

Sognerådsformandens terminsrejse til Odense

At transportere penge og betale store beløb var en betroet opgave i 1902.

Udsnit af kommunens regnskabsbog for december 1902

Af Poul Christensen

Lørdag den 13. december 1902 arbejdede sognerådsformand Frederik Schmit i Vejlby Kommunes tjeneste. Han skulle tidligt op og nå morgentoget fra Strib kl. 7.03.

Den 43-årige sognerådsformand var bestyrer på Stribgaarden, der i 1897 var skilt ud fra Færgegaarden og flyttet lidt uden for byen. Formentlig gik han i den mørke, råkolde og småregnende morgen de 800 meter ned til stationen. Han løste returbillet til Odense og betalte tre kroner. Med sig havde han 435 kr. af kommunes penge. De skulle bruges til at betale renter og afdrag på to skolelån.

Der kom damp på lokomotivet, og toget rullede forbi Rudbæksmølle og videre langs lillebæltskysten. Passerede endnu en mølle, Skærbæksmølle, og Sindssygeanstaltens vandværk, inden det nogle få hundrede meter senere standsede på Middelfart Banegård ude på marken nordøst for byen. Videre gik turen med stop i Kauslunde, Nørre Aaby, Ejby, Gelsted og de øvrige stationsbyer mod Odense. Klokken 16 minutter over 10 kunne han stige ud af kupeen på Odenses Banegård og gå gennem Kongens Have til Slottet, hvor Stiftsøvrigheden holdt til.

Tog med fut på forlader Strib. Fra før 1911. (Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Strib-Røjleskov sogn)

Frederik Schmit bankede på døren til Stiftskassererkontoret og søgte mod kassen. Han betalte 240 kr. i renter og afdrag på lånet i den nye skole i Strib. Den havde koster ca. 2500 kr. at bygge og modtog sine første elever 1. januar 2001.

Det andet lån var optaget i 1890, da Vejlby Skovskoles gamle bygninger var blevet revet ned og en ny skole bygget for ca. 1500 kr. 195 kr. udgjorde renter og afdrag på det lån. Han modtog kvitteringer på de to indbetalinger, og så var han færdig med sin kommunale opgave.

Måske har Frederik Schmit benyttet lejligheden til at udføre private ærinder, nu han var i Odense. Har han spist frokost i byen, har han selv betalt, for han har kun fået togbilletten refunderet af kommunekassen.

Han kan have taget eksprestoget kl. 13.18 fra Odense, da han kørte hjem. Det kørte med en rasende fart og stoppede ikke før Strib bare en time senere. Så kunne han være hjemme på proprietærgården ved 15-tiden og nå flere timers arbejde endnu den dag.

Sognerådsformanden modtog i 1902 et honorar på 250 kr. for ”løn til medhjælp”, som der står i regnskabet. I rådets protokol står der ”løn til formanden”.

Forvalter Frederik Schmit. Han var ungkarl og bestyrede Stribgaarden for sin mor, Bolette Schmit. Han blev valgt til sognerådet i 1897, da kommunens højeste skatteydere valgte seks medlemmer. Dem var der 64 af og 57 stemte. Han blev valgt til formand i 1900 efter valget, hvor de øvrige 346 stemmeberettigede mænd kunne stemme. Han var som de fleste sognerådsmedlemmer knyttet til Reformvenstre, som på Rigsdagen havde indgået et samarbejde med Højre. Frederik Schmit er den eneste fra Strib, der blev sognerådsformand i Vejlby (senere med tilføjelsen Strib) Kommune. Forvalter Schmit tilhørte en anden ”klasse” end de øvrige sognerådsmedlemmer. Ham var de mere jævne mennesker i sognerådet dis med på sammen måde, som de var det med præst og degn.  (Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Strib-Røjleskov sogn)

Kilder: Vejlby Kommunes regnskabsbog for 1902. Avisartikler i Middelfart Venstreblad og Middelfart Avis. Noter om sognerådsformænd i Vejlby-Strib Kommune.

Læs også: Vejlby sogneråd 1902 – Poul C – Strib % %