Vælg en side

Stribdreng blev krigssejler

Hans Theodorsen nåede at sejle som krigssejler i fire år under Anden Verdenskrig. Han blev efter krigen hædret med medaljer.

Foråret var ved at få overtag, da motormand Hans Theodorsen rundede Skagen med ØK’s ”Amerika” på vej hjem til København. Her ventede hans gravide kone, Adele, ham.

Men det var den 9. april 1940, og tyskerne havde i løbet af natten og morgenen besat Danmark. ”Amerikas” kaptajn fik ordre til omgående at vende skuden og søge mod engelsk eller neutral havn.

Godt tre måneder før tog Hans Theodorsen hyre på ”Amerika”. Hans kone bad ham om at blive hjemme, men Hans ville af sted for at tjene nogle penge, nu da de ventede en familieforøgelse. Krigen betød, at Hans ikke kom hjem til sin lille familie. Han blev krigssejler i den engelske handelsflåde og omkom den 10. marts 1944, da hans skib blev påsejlet og hurtig sank i Nordsøen ud for den nordengelske by Blyth.

Billedtekst: Hans Theodorsen, her fotograferet i 1937, var en af de ca. 1600 danske søfolk, der mistede livet under Anden Verdenskrig

Duft af santoskaffe

Hans Theodorsen blev født i 1907 i Strib og voksede op som nummer fire i rækken af de 12 børn, som Katrine og P. S. Theodorsen fik. Faderen var fyrbøder ved DSB-færgerne. Familien boede i den ene halvdel af et dobbelthus ved Tangmosen, dengang uden for den lille færgeby på spidsen af Strib-halvøen.

Efter konfirmationen kom Hans ud at sejle. Derfor så hans 17 år yngre søster, Inger, ham kun, når han en sjælden gang kom hjem. Så kom der et pust fra den store verden ind i familien Theodorsen. Hans fortalte sømandshistorier, når familien var samlet om middagsbordet, og det duftede af santoskaffe i huset i mange dage.

Inger husker ham som en høj mand med rødt hår og med masser af fregner. En norsk jente fra Stavanger, Adele, faldt for den danske sømand. Parret blev gift og slog sig ned i København sidst i 1930’erne.

Mistede livet

”Amerikas” kaptajn førte efter den 9. april 1940 skibet til Færøerne. Hans afmønstrede og kom til England, hvor han fik en kort uddannelse som maskinmester og tog hyre på DFDS’ ”Svava”, som nu sejlede under britisk flag i handelsflåden.

Under Anden Verdenskrig sejlede det med dansk besætning hovedsagelig i engelsk kystfart. På en tur med kul fra Amble i Nordengland til London kolliderede ”Svava” den 10. marts 1944 med den engelske damper ”Fort de Beausejour”. Den ene af ”Svavas” redningsbåde blev knust ved kollisionen. Den anden kunne ikke sættes ud på grund af slagside. ”Svava” sank hurtigt og ni søfolk mistede livet, heriblandt tredje maskinmester Hans Theodorsen, der blev 37 år.

Hjem til Danmark

Hans urne kom efter krigen hjem til Danmark og nedsat på familiegravstedet på Strib kirkegård lige øst for kirken. Her er der også en bronzeplakette med indskriften: ”Faldet i Danmarks Frihedskamp 1940-45”.

Hans kone blev tilkendt krigsenkepension fra den engelske stat. Hun fødte en pige, Aida, som Hans ikke nåede at se. Den lille pige døde på tragisk vis som syv-årig. Under et besøg hos farmoderen, som var flyttet til Fredericia, blev datteren meget syg. En blindtarmsbetændelse var så fremskreden, at Aida ikke stod til at redde. Hun hviler også på Strib kirkegård.

Hans Theodorsen fik efter sin død tre medaljer for sin deltagelse i Anden Verdenskrig i den engelske handelsflåde: The 1939-45 Star, The Atlantic Star og The War Medal 1939-45.

Grundlaget for artiklen er samtaler med Inger Brock, Tåstrup, samt Arne Schmidt Andersens og Knud Madsens artikler i Bavnen 1995 og 1998).