Indeholder historier fra det nordvestfynske område.
De 21 sognefogeder i Vejlby-Strib ca. 1770-1973
Fra 1770’erne til 1973 var sognefogederne politiets og domstolenes forlængede arm i lokalområdet. Alle på nær én var gårdmænd/landmænd, og alle udpeget blandt sognets fremmeste personer, eller som der står i lovgrundlaget: ”de skikkeligste, redeligste og mest kyndige mænd blandt sognets almue”.
Oldefars politistav er kommet på museum
Sognefoged Hans Jørgen Hansens politistav, sølvopsats med glasbowl og lykønskningstelegram overdraget til Middelfart Museum af oldebarn.
Historien om Holder Lyngstrøms Ford TT-bus
Bussen fra 1923 kørte i nogle år med passagerer. Da nye busser gjorde den værdiløs, overtog fotograf og missionær Holger Lyngstrøm den. Han indrettede bussen til Danmarks første autocamper med mørkekammer. Den gik i forfald på hans skrammelplads på Tjærepletten i Strib. Efter en omskiftelig tilværelse er den 97-årige veteranbil renoveret, indregistreret og har besøgt Tjærepletten.
Branden på Billeshave i 1902 er et drama om hævn og om datidens politi og domstole i arbejde. Om en kammerjunker og en røgter, som røg ganske uklar. Begge kombattanter oplevede en nedtur hver på sin måde.
Koppedød og vaccination i Vejlby Sogn
På bare to måneder i 1786 begravede præsten i Vejlby 14 børn, da en koppeepidemi hærgede sognet. En stor del af sognets børn blev ramt af den smitsomme sygdom. Nye banebrydende opdagelser i England betød, at man i begyndelsen af 1800-tallet begyndte at vaccinere mod kopper. Efter1810 kunne ingen i Danmark blive gift, hvis brudefolkene ikke var vaccinerede eller havde overlevet sygdommen.
Farlig ironi i 1886 i provisorietiden
Vi er midt i den konfliktfyldte provisorietid. Estrup-regeringen udsteder provisoriske lov, som venstreflertallet i Folketinget boycutter. 13-årige Marius fra Silkeborg synger en forbudt sang og bliver idømt 10 piskeslag. Læge Drejer i Nr. Aaby gør i en artikel i redaktør Claudius Madsens, Middelfart Avis, grin med provisorietidens urimeligheder. Herredsfoged Holm, Middelfart, sørger for, at de to skal ryge i fængsel i en måned.
Biskop Monrad i kampvalg i Middelfartkredsen
I 1882 blev den gamle biskop, grundlovsfader og konseilspræsident i 1863-64 hevet frem. Med sin pondus skulle han i Folketinget prøve at mægle mellem Højre og Venstre i den anspændte politiske situation i Rigsdagen. Den radikale del af Venstre opstillede Monrad, men den moderate del opstillede en ”rigtig” venstremand mod Monrad.
Fra 1932 til 1956 var der traktørsted i det stråtækte hus på Dæmningen ved Røjle Mose. Sofie Hansens kringle var populær. Med skib, bus og bil, på cykel og gåben kom sommergæsterne.
Skibsbroer i Strib i krig og fred
Forsvaret af landet har i høj grad præget Stribs udvikling. i 1654 blev der oprettet et færgeri. Det smalle farvand mellem Jylland og Fyn blev overfartssted, der skulle sikre militære forsyningerne til Fredericia.
Plastisk ler gør undergrunden på Røjlehalvøen usikker. I 1966 begyndte otte tønder på Stutterigården at synke. I dag ligger den tidligere frugtbare agerjord som et natureldorado 8-16 meter nede i et kæmpe hul.
Vardborg har borgen nok heddet, og den menes at have en historie, der går tilbage til 1200-tallet. Mange gisninger er gjort om stedet, men hvad det rent faktisk har været, ved vi ikke med sikkerhed.
Jernalderlandsbyen ved Staurby
Den nuværende Staurby landsby kan spores tilbage til først i 1200-talet. Men 1000 år før i ældre romersk jernalder lå der en landsby der, og bønder dyrkede jorden i området.
Branddramaet på Billeshave (præsentation)
Branddramaet på Billeshave, offentliggjort i Vends 2016, præsenteres i Middelfart Lokal TV.