Vælg en side

Den fuldendte forbrydelse

Den fuldendte forbrydelse – kriminalsagen Breving i Middelfart 1957-61

Bogen er udsolgt. Kan lånes på biblioteket.

En af landets mest spektakulære kriminalsager er nu kommet frem i lyset med Poul Christensens bog ”Den fuldendte forbrydelse – kriminalsagen Breving i Middelfart 1957-61”. Den udkom den 23. november 2017 på Forlaget Historia.

Det er en journalistisk fortælling om sagen, som udspandt sig i Middelfart for godt 60 år siden. Den 30. december 1957 ca. kl. 23.30 sejler skibsbygger Erik Breving ud på Lillebælt i sin motorbåd Schott. Han vil sejle den 800 meter hen til Gammel Havn i Middelfart. Motoren går i stå, og båden driver ud midt på bæltet. Da Breving igen får startet motoren, løber den løbsk, og der sker en eksplosion. I et nu er båden omspændt af flammer.

En toldbåd kommer hurtigt til undsætning og fisker Breving op af det kolde vand. I favnen har han en livløs treårig dreng. Også hans hustru, hans mester og en kammerat omkommer. Resterne af Schott ender på bunden af Lillebælt. Liget af hustruen skyller i land den følgende dag, mesterens først otte måneder senere. Kammeratens er ikke fundet.

Er det en tilfældig rystende tragedie? Eller er det hele nøje planlagt – den fuldendte forbrydelse?

Bogen beskriver detaljeret Brevings forklaring og den omfattende efterforskning, der fulgte. Breving dummer sig og har talt over sig til med medfange i Horsens Statsfængsel. Han sænker endnu en båd. Den udbrændte båd findes på Lillebælts bund og hæves. Lig graves op og undersøges for giften bladan. Mentalerklæringer afdækker personen Breving. Et vigtigt brev afsløres som falsk. Punkt for punkt piller kriminalbetjentene Brevings forklaring fra hinanden, men Breving fastholder. Bogen kommer også tæt på personen Breving og hans omgivelser.

Rester af Schott sejles til kabelfabrikken. Det er formentlig det billede, Breving så, da han blev arresteret i Horsens. (Foto: Jens Baagø, Fyens Stiftstidendes pressearkiv, Odense Stadsarkiv)

Retssagen i juni 1961 bliver et tilløbsstykke. Aviserne skriver spalte op og spalte ned om dramaet, også inde i landsretten i Odense udspillede der sig flere dramatiske situationer, når f.eks. Breving bliver krydsforhørt

Bogen er skrevet på grundlag af ca. 2.000 sider straffeakter i Rigsarkivet og ca. 200 avisartikler. Den kommer tæt på, hvad der i virkeligheden skete, og beskriver alle de dramatiske højdepunkter i den bizarre kriminalsag.

Bogen er på 277 sider, med hardcover og udstyret med 42 politifotos, pressefotos og oversigtskort. Et mindre restoplag sælges for 100 kr. pr. bog plus forsendelse til modtagere, der ikke bor i postområde 5500.

Statsadvokat Sinding (til venstre) og lederen af efterforskningen, kriminalassistent G. Mårtensson ved modellen af Schott, som Sindings søn har lavet. (Foto: Privateje. Jens Baagø Sørensen, der har overdraget rettighederne til Stadsarkivet i Odense)

Breving sammen med sin forsvarer, landsretssagfører Ejnar Larsen, da de besigtigede vraget af Schott. (Foto: Privateje. Jens Baagø Sørensen, der har overdraget rettighederne til Stadsarkivet i Odense)