Vælg en side

Det gyldne Marsvin blev til ni garager

Af Poul Christensen

Marshalplanen – USA’s storstilede dollarhjælp til det krigshærgede Europa fra sidst i 1940’erne – satte gang i mange projekter. Strib holdt sig ikke tilbage. I 1951 købte ifølge notat fra afdøde Poul Daugaard, hotelmanden Christoffersen gartner Nielsens granplantage på Nørre Alle for at bygge et luksushotel. Han boede i villaen på hjørnet af Korsvejs Alle og Tårnvej. (Denne Christoffersen kan man ikke finde oplysninger om i dag. Modtager gerne oplysninger om ham). Hotelplanerne fik navnet Den gyldne Delfin (men Delfin blev til Marsvin) og skulle trække velhavende turister til den hensygnede by, sikkert med tanke på Stribs storhedstid som ferieby 50 år tidligere. 1952 ryddede han arealet, begyndte at kloakere og støbe fundament. Men, men, men. Det var og blev et luftkastel; de gode dollars udeblev. Han nåede kun at bygge ni garager ud til stikvejen ned til Lillebælt.

Der var gang i byggeriet af garagerne dengang i 1952. (Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Strib og Røjleskov)

Ostegrosserer Arne Andersen købte senere grunden med de ni garager og byggede en villa på bakketoppen. I mange år stod garagerne der, indtil de for nylig blev revet ned. Og i dag (september 2019) er de ni garager blevet til fire og, og der er bygget en kæmpestor villa på bakketoppen.

Sådan så garagerne ud i 2007. (Foto: Poul Christensen)

Sådan ser området ud september 2019. (Foto: Poul Christensen)

I 1953 gjorde den socialdemokratiske lokalpolitiker Haldor Kirkegaard sig lystig over hotelprojektet. Se side 21. Oplysninger om de navne, der optræder i Haldors vers: Eisenhower var amerikansk præsident. Taft var Eisenhowers modkandidat ved det republikanske partis konvent i 1952. Eden og Churchill var britisk udenrigsminister og premierminister. Stalin var Sovjetunionens brutale, kommunistiske diktator. Anna Pauker var rumænsk udenrigsminister og lige udrenset af kommunistpartiet. Navnet Per Nilen brugte chefredaktør Einar Jacobsen, når han skrev satire. Jørgen og Berthel er fornavnene på de to radikale ledere med efternavnene Jørgensen og Dahlgaard. Kraftstarke, Thorkild Livrem og Erik fra Ringe var fremtrædende regeringsmedlemmer: Udenrigsminister Ole Bjørn Kraft (konservativ), finansminister Thorkild Kristensen (Venstre) og selve statsminister Erik Eriksen (Venstre), for hvem det lykkedes at få vedtaget en ny grundlov i 1953. Kong Niels er gårdejer Niels Nielsen, der var sognerådsformand i Vejlby-Strib Kommune. Danmarks Hans er Haldors partifælle Hans Hedtoft, som efterfulgte Erik Eriksen som statsminister i 1953.

(Artiklen har været bragt i Bavnen nr. 1 2019).